Transducer problems

Hophead

When’s the next trip
Jun 26, 2004
351
551
san diego
Name
ryan
Boat
22’ Seaway
In the last few trips we’ve had issues with interference. Equipment is lowrance hds 12 gen 3 with airmar B75M. Have had the transducer for just over a year. We lose the bottom in 200’ or less, and experience a lot of inference at 5 knots or more. Bottom is clear in slip at marina, but last trip offshore I dropped jigs under boat, and no visual on screen.

Today we tested noise in our electrical system, specifically the sonar pin connector, and found very little. I’ve read airmar makes a transducer tester TDT 1000, but this sounds like an expensive piece of equipment and would only be justified by a marine electronic specialist. Does anyone know someone qualified to help me determine my problem?

I haven’t dove under the boat, but I would hope my diver cleaning the boat every three weeks would keep the transducer clean. I also spoke to airmar and they feel it could be cavitation, but the unit worked fine for months and now has issues.

Thanks in advance for any useful feedback.
 
  • Like
Reactions: clevel
Upvote 0

scotte24

Newbie
Feb 11, 2007
7
3
ojai
Name
scott
Boat
Davis
I had a similar issue after installing my B75M, turned out to be getting interference from the Magnetic drive bait pump.
 
Upvote 0

dwaynesda

dwayne
Apr 27, 2003
1,243
818
santee
Visit site
Name
dwayne
Boat
Cabo 216
Check your ground wire connections thoroughly . I found a problem in my negative buss bar and it fixed everything. Running straight to the battery is a good idea.
 
Upvote 0